17-12-09

Werken met het navigatievenster, map Bibliotheek Windows 7.

Werken met het navigatievenster

Met het navigatievenster (het linkerdeelvenster) kunt u naar bestanden en mappen zoeken. Ook kunt u items rechtstreeks naar een doel in het navigatievenster verplaatsen of kopiëren.

Als het navigatievenster niet aan de linkerkant van een open venster wordt weergegeven, klikt u op Organiseren, wijst u Indeling aan en klikt u vervolgens op Navigatievenster om het weer te geven.

Het navigatievenster

Navigatievenster

Alles verbergen

Naar bestanden zoeken in bibliotheken

In bibliotheken kunt u mappen openen die op verschillende locaties zijn opgeslagen, zoals uw computer of een externe harde schijf. Zie Werken met bibliotheken voor meer informatie.

Het navigatievenster biedt de eenvoudigste plaats om bibliotheken te openen. Klik op een bibliotheek om deze te openen. Alle items in de mappen die in de bibliotheek zijn opgenomen, worden weergegeven in de bestandslijst.

Hierna worden enkele andere bewerkingen besproken die u in het navigatievenster voor bibliotheken kunt uitvoeren:

 • Als u een nieuwe bibliotheek wilt maken, klikt u met de rechtermuisknop op Bibliotheken, wijst u Nieuw aan en klikt u vervolgens op Bibliotheek.
 • Als u bestanden uit de bestandslijst naar de standaardlocatie voor opslaan van een bibliotheek wilt kopiëren of verplaatsen, sleept u de bestanden naar de bibliotheek in het navigatievenster. Als de bestanden op dezelfde harde schijf zijn opgeslagen als de standaardlocatie voor opslaan van de bibliotheek, worden ze verplaatst. Als ze op een andere harde schijf zijn opgeslagen, worden ze gekopieerd.
 • Als u de naam van een bibliotheek wilt wijzigen, klikt u erop met de rechtermuisknop, klikt u op Naam wijzigen, typt u de nieuwe naam en drukt u vervolgens op Enter.
 • Als u de mappen wilt weergeven die in de bibliotheek zijn opgenomen, dubbelklikt u op de naam van de bibliotheek om deze uit te vouwen. De mappen worden onder de bibliotheek weergegeven.
 • Als u een map uit een bibliotheek wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de map die u wilt verwijderen en klikt u vervolgens op Locatie verwijderen uit bibliotheek. Hiermee verwijdert u de bestanden alleen uit de bibliotheek. De map wordt niet uit de oorspronkelijke locatie verwijderd.
 • Als u een bibliotheek wilt verbergen, klikt u met de rechtermuisknop op de bibliotheek en klikt u vervolgens op Niet in navigatievenster weergeven. Dit is een goede oplossing als het navigatievenster te vol raakt maar u de bibliotheek niet wilt verwijderen.
 • Als u een verborgen bibliotheek wilt weergeven, klikt u op Bibliotheken, klikt u met de rechtermuisknop op de bibliotheek en klikt u vervolgens op In navigatievenster weergeven.

Door de map Computer bladeren om naar bestanden te zoeken

U kunt niet alleen met bibliotheken naar bestanden zoeken. U kunt ook op de klassieke manier door uw mappen en stations bladeren door Computer uit te vouwen in het navigatievenster.

De uitgevouwen map Computer

uitgevouwen map

Hierna volgen enkele mogelijke bewerkingen die u kunt uitvoeren als u door bestanden bladert:

 • Als u items uit de bestandslijst naar het navigatievenster wilt kopiëren of verplaatsen, sleept u de items naar de gewenste map in het navigatievenster. Als een item op dezelfde harde schijf is opgeslagen als de map, wordt het verplaatst. Als het op een andere harde schijf is opgeslagen, wordt het gekopieerd.
 • Als u de harde schijven en andere opslagapparaten wilt weergeven die op de computer zijn aangesloten, klikt u op Computer.
 • Als u een nieuwe map wilt maken, klikt u met de rechtermuisknop op de map waarin u de nieuwe map wilt maken, wijst u Nieuw aan en klikt u vervolgens op Map.
 • Als u uw opgeslagen zoekopdrachten wilt weergeven, dubbelklikt u op Computer, dubbelklikt u op de primaire harde schijf, dubbelklikt u op Gebruikers, dubbelklikt u op uw gebruikersnaam en dubbelklikt u vervolgens op Zoekopdrachten.

Uw lijst met favorieten aanpassen

Als u een map, opgeslagen zoekopdracht, een bibliotheek of zelfs een station als favoriet wilt toevoegen, sleept u het gewenste item naar het gedeelte Favorieten in het navigatievenster.

De lijst Favorieten in het navigatievenster

lijst favorieten

Hierna worden enkele andere manieren beschreven waarop u de lijst met favorieten kunt aanpassen:

 • Als u de volgorde van de favorieten wilt wijzigen, sleept u een favoriet naar een andere positie in de lijst.
 • Als u de standaardlijst met favorieten in het navigatievenster wilt herstellen, klikt u met de rechtermuisknop op Favorieten en klikt u vervolgens op Favoriete koppelingen terugzetten.
 • Als u de map wilt weergeven waarin de favorieten worden opgeslagen, klikt u op Favorieten in het navigatievenster. Favorieten worden opgeslagen als snelkoppelingen.
 • Als u een favoriet wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de favoriet en klikt u vervolgens op Verwijderen. Hiermee verwijdert u de favoriet uit het navigatievenster. De bestanden of mappen waarnaar de snelkoppeling verwijst, worden niet verwijderd.

 

Tip

U kunt websites toevoegen aan uw Windows-favorieten door het pictogram in de adresbalk van uw webbrowser direct te slepen naar het gedeelte Favorieten in het navigatiedeelvenster van Windows.

De instellingen voor het navigatievenster wijzigen

 • 1. Klik in een open venster op Organiseren en klik vervolgens op Map- en zoekopties.
 • 2. Klik in het dialoogvenster Mapopties op het tabblad Algemeen en voer vervolgens een of beide van de volgende handelingen uit:
 • Als u alle mappen op de computer in het navigatievenster wilt weergeven, inclusief uw persoonlijke map, schakelt u het selectievakje Alle mappen weergeven in en klikt u vervolgens op OK.
 • Als u wilt dat het navigatievenster automatisch wordt uitgevouwen naar de map die is geselecteerd in het mapvenster, schakelt u het selectievakje Automatisch uitvouwen tot huidige map in en klikt u vervolgens op OK.

 

Tip

U kunt het navigatiedeelvenster snel uitbreiden naar de huidige locatie waarnaar u navigeert door te drukken op Ctrl+Shift+E.

 Bron : Microsoft

11:51 Gepost door Webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: windows 7, bibliotheken, navigatievenster |  Facebook |

Commentaren

navigatievenster Als je een map in het navigatievenster 'uitklapt', dan komen de onderliggende mappen er uiteraard onder te staan.
Alle kans dat het scherm gaat verspringen om het resultaat zo goed mogelijk weer te geven.
Is het echter mogelijk om de map, waar de inhoud van wordt gevraagd, op dezelfde plaats te laten staan?
Mvg
Herman

Gepost door: Herman | 18-04-10

De commentaren zijn gesloten.