02-01-10

Kopieertaks ook op usb-sticks en mp3-spelers

Vanaf 1 februari zal er ook kopieertaks betaald moeten worden bij de aankoop van usb-sticks, settopboxen en externe harde schijven.

De kopieertaks is nu al van toepassing op onder meer blanco cd's. Met de opbrengst ervan worden auteurs, artiesten en producenten vergoed voor hun werk, dat op de sticks en schijven wordt gekopieerd.

Vanaf 1 februari wordt dit uitgebreid naar externe harde schijven, flash-geheugenkaarten, usb-sticks en settopboxen. Federaal minister van Economie Vincent van Quickenborne heeft daartoe een koninklijk besluit uitgevaardigd.

Voor een klassieke geheugenkaart en USB-sleutel met een opslagcapaciteit tot 2 Gb bedraagt de heffing 15 cent. Tussen 2 Gb en 16 Gb is dat 50 cent en voor meer dan 16 Gb wordt dat 1,35 euro. Telkens plus BTW.

Voor een iPod Touch met 64Gb aan flashopslag zal 3 euro extra gevraagd worden. Een settopbox met een harde schijf van 500 Gb wordt belast met 10,75 euro. En een externe harde schijf van van 1 Tb of groter moet 9 euro extra opbrengen. En ook hier moet nog BTW worden toegevoegd.

Onlogisch

De belangenvereniging Tik, die gebruikers van internet en telecom groepeert, vindt dat er enkele onlogische zaken in het reglement zitten. Zo wordt op een mp3-speler met 16 Gb flashgeheugen een Auvibel-taks van 3 euro geheven, terwijl voor een usb-stick met een identieke capaciteit maar 1,35 euro aan kopieerheffing betaald moet worden.

De tarieven kan u hier vinden.

 

 

Bron : HBVL

15:20 Gepost door Webmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.